کویر مرنجاب
کویر مرنجاب
کویر مرنجاب ، یکی از شناخته شده ترین و پرطرفدارترین کویر های ایران برای علاقه مندان به کویر به شمار می آید و در میان کویرنوردان از محبوبیت بالایی برخوردار است. این کویر جذاب از جاهای دیدنی آران و بیدگلمی باشد ، نام مرنجاب از کاروانسرا و قناتی تاریخی در این منطقه که متعلق به دوران صفویه میباشد گرفته شده است .پیاده روی بر روی تپه های شنی بلند حس زیبا و جذابی را به همراه دارد که علاقه مندان به کویردوست دارند آن را تجربه کنند، در این تور مجازی با گیلار همراه باشید.
گیلار مجری مستقیم تور کویر مرنجاب
مطالب مرتبط :
تفریحات کویر مرنجاب
علاقه مندان به کویر میتوانند علاوه بر پیاده روی بر روی شن ها از تفریحات دیگری مانند سافاری، شتر سواری ، موتور چهار چرخ ، رصد ستارگان در شب و شب گردی در کویر لذت ببرند .
در مرنجاب چه می بینید
از شناخته شده ترین دیدنی های این کویر زیبا و جذاب می توان به دریاچه نمک که در بیشتر ایام سال پوشیده از نمک است ، جزیره سرگردان ، ریگ بلند ، کاروانسرای مرنجاب ، چاه دست کند ، کوه کلنگ ، کوه یخاب
چاه هندوانه و قلعه کرشاهی اشاره کرد.
بهترین زمان سفر به مرنجاب
بهترین زمان سفر یه مناطق کویری همانطور که می دانید نیمه دوم سال است البته در فصل زمستان به خصوص در شب باید لباس گرم استفاده کنید چون هوا به شدت سرد می شود.
پوشش گیاهی و جانوری
قسمت عمده این کویر پوشیده از تپه های شنی و ریگزار است و از نظر پوشش گیاهی شامل گیاهانی نظیر گز ، تاغ ، قیچ ، دم گاوی ، ارته ، اسکنبیل و حیواناتی نظیر گرگ ، شغال ، روباه ، آفتاب پرست
انواع مار ، مارمولک ، عقرب ، تیهو ، عقاب و شاهین اشاره کرد.
کاروانسرای مرنجاب
شاه عباس صفوی در راستای سلسله کاروانسراسازیهایی که در مسیرهای اصلی و پر رفتوآمد میساخت، دستور ساخت کاروانسرای مرنجاب را بر روی تپهای، کنار چشمه و قنات آب شیرین و جنوب دریاچهی نمک صادر کرد. بنابراین خضر نهاوندی، که در آن زمان حاکم کاشان بود، همت کرد و کاروانسرای آجری مرنجاب را برپا کرد. کاروانسرا هم نقش استراحتگاه را داشت و هم نقش پاسداری از راه پر رفتوآمدی که اصفهان پایتخت را به مشهد وصل میکرد.[۵]
کاروانسرای مرنجاب در موقعیت جغرافیاییِ’۷و °۳۴ عرض جغرافیایی و ’۴۸و °۵۱ طول جغرافیایی، در ارتفاع ۸۱۰ متری از سطح دریای آزاد در حاشیه جنوبی دریاچه قم واقع شدهاست. بیرون قلعه برکهای وجود دارد که آب آن از دو چشمه آب شور و آب شیرین تأمین میشود و این دو چشمه با هم به سطح زمین میآیند که در عین حال وجود یک چشمه آب شیرین در کویر نمک، باعث تعجب بسیاری از زمین شناسان گشتهاست.مرنجاب از دهستان کویرات شهرستان آران و بیدگل و در ۵۰ کیلومتری شمال شرق مرکز این شهرستان قرار دارد.
دریاچه نمک مرنجاب
دریاچه نمک آران و بیدگل از عظیمترین معادن سطحی کشور محسوب میشود. کلرید سدیم، سولفات سدیم، کلرید منیزیم و سولفات منیزیم از مواد و ترکیبات تشکیلدهنده این دریاچه هستند. یکی از مهمترین مواد معدنی دریاچه، نمک منیزیم است. منیزیم جزو فراوانترین عنصر در قشر خارجی زمین به حساب میآید که اغلب بهصورت محلول در آب دریاها یا بهصورت سنگ معدن منیزیم کلرید یافت میشود. در حالی که میزان منیزیم استحصالی در آب دریاها به حدود دو یا سه درصد میرسد، در دریاچه نمک آران و بیدگل این میزان معادل ۳۵ تا ۵۰ برابر منیزیم آب دریاها میشود. علاوه بر این، میزان نمک این دریاچه نیز قابلمقایسه با دریاها نیست و از هر ۱۰۰ کیلوگرم نمک، ۱۰ تا ۱۴ کیلوگرم منیزیم بهدست میآید.
بیشتر نمک خوراکى و صنعتى کشور، از دریاچه آران تأمین مىشود. این دریاچه از گذشته براى تأمین نمک طعام مورد بهرهبردای بوده است؛ بهخصوص که میتوان نمک را بهراحتی از سطح دریاچه برداشت کرد. این نمک را در فصل تابستان برداشت میکنند؛ چراکه در زمستان، سطح آب بالا است و خورشید نمىتواند آن را تبخیر کند؛ بنابراین در طول تابستان با تبخیر آب، نمکها برداشت و دپو مىشوند تا در طول سال مورد استفاده قرار بگیرند. موادی معدنی نیز در صنایع نسوز، کود شیمیایى، کاغذ، عایقکارى لوله، ضدیخ، مواد آرایشى، پزشکى و شیشه کاربرد دارند.
را های ورود به منطقه
مسیر اول: مسیر شهر آران و بیدگل به سمت پادگان ارتش و سپس جاده خاکی مرنجاب که پس از طی مسافتی در حدود ۴۵ کیلومتر به مرنجاب میرسد
مسیر دوم: مسیر پارک ملی کویر است که از پیشوا آغاز شده و سپس مبارکیه (۱۵ ک. م) – قصر بهرام (۶۰ ک. م) – کاروانسرای سفیدآب (۸۰ ک. م) – و سپس مرنجاب (۵۰ ک. م) میباشد. شایان ذکر است تردد در این جاده تا سفیدآب نیاز به مجوز از سازمان حفاظت از محیط زیست استان سمنان دارد.
مسیر سوم: مسیر آران و بیدگل به ابوزیدآباد و سپس کاروانسرای سفیدآب و مرنجاب میباشد.