دانستنی های ماسوله
دانستنی های ماسوله ، نمایی پلکانی ، کوه های بلند ، جنگل های سرسبز و زیبا ،آبشار های خروشان ، بالکن های تزیین شده با گل های شمعدانی زیبا از ویژگی های ماسوله است که چشم هر بیننده ایی را به خود جذب میکند ، هر کس یک بار ماسوله را ببیند دوست دارد بار ها و بارها به آنحا سفر کند.ماسوله در ۳۰ مرداد سال ۱۳۵۴ با شماره ۱۰۹۰ در فهرست آثار ملی بهعنوان میراث فرهنگی و طبیعی و اولین شهر تاریخی زنده کشور بهصورت یک مجموعه کامل به ثبت رسید. در این سال ها ، خوشبختانه به خوبی از این مکان تاریخی و زیبا نگه داری شده است. برای شناخت بیشتر ماسوله در این تور مجازی با گیلار همراه باشید.
مطالب مرتبط :
معرفی ماسوله

شهر ماسوله در شصت کیلومتری شهر رشت و در جنوب غربی استان گیلان قرار دارد ، ماسوله با شهر فومن تنها ۳۵ کیلومتر و با شهر ماکلوان، حدود ۲۰ کیلومتر فاصله دارد.این شهر از سمت شمال به شهرستان ماسال، از سمت جنوب به طارم علیا در استان زنجان، از سمت شرق به جلگه شهر فومن و از سمت غرب به شهرستان خلخال در استان اردبیل میرسد.ماسوله شهری قدیمی است که با وجود خانه های زیبا ، کوه ها و رود های خروشان در دنیایی مه آلود بیشتر شبیه یک بوم نقاشی است ، ماسوله یکی از معدود شهر های دنیاست که هیچ وسیله ی نقلیه ایی در آن نیست ، ساختار شهر با آن کوچه های باریک و پلکانی اجازه ورود وسیله نقلیه را به داخل شهر نمی دهد. در ماسوله صبح با صدای خروس بیدار می شوید و بوی مطبوع نان محلی هوش ازسرتان میبرد ، حتی الامکان یک شب را در ماسوله بمانید که زیبایی های آن را بیشتر ببینید و فرصت قدم زدن صبحگاه در هوای مه آلود را تجربه کنید.
تاریخچه ماسوله
دانستنی های ماسوله ، همانطور که قبل تر هم به آن اشاره شدهه بود ماسوله شهری قدیمی است و قدمت تاریخی آن ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ سال تخمین زده شده،ماسوله قدیم که با نام «کهنه ماسوله» نیز شناخته میشود، در فاصله پنج کیلومتری غرب جاده ماسوله به خلخال و ۶ کیلومتری شمال غرب شهر فعلی ماسوله قرار گرفته است و سکونتگاه اولیه و قدیمی اهالی این شهر بوده است. نخستین کاوشهای باستانی در این محوطه توسط هیئت پژوهشکده باستانشناسی سازمان میراث فرهنگی استان گیلان از شهرستان فومن در شهریور ماه ۱۳۷۴ انجام شد.
یافتههای باستانشناسان از معادن آهن و کورههای ذوب فلزات نشان داد که کهنه ماسوله در قرن پنجم تا هشتم هجری از مراکز مهم ایران در زمینه فلزکاری به شمار میرفته است. یکی از کشفیات گروه باستانشناسی، سفالهای آبدار با رنگهای متنوع، متعلق به دوره سلجوقی بود که اهمیت و اعتبار تاریخی این شهر را نشان میدهند. پس از این کشفیات، کهنه ماسوله در شهریور سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
دلیل کوچ اهالی ماسوله از کهنه ماسوله به شهر فعلی، به نظر زلزلهای بزرگ در سال ۸۹۰ هجری قمری بوده است. البته طبق روایتی دیگر، همهگیری بیماری طاعون در سال ۹۴۳ هجری قمری، دلیل اصلی کوچ مردم بوده است. بنابراین، شهر فعلی ماسوله از قرن هشتم هجری (قرن چهاردهم میلادی)، محل زندگی اهالی کهنه ماسوله و دیگر نقاط مختلف ایران بوده است.
معماری بی نظیر ماسوله
دانستنی های ماسوله ، معماری ماسوله متعلق به دوران زندیه است. ماسوله به دلیل آب و هوا ، شیب زمین و دفاع راحت در برابر غارتگران و متجاوزان به صورت زتجیروار ساخته شده است، مصالح استفاده شده ، چوب ، سنگ ، و خشت است . اکثر خاته های شهر دو طبقه هستند ،دالان، سیاهچال، انبار، پلههای بلندی که ارتباط طبقه همکف و طبقه دوم را میسر میکنند، پشن (توالت)، چغم (اتاق نسبتا بزرگ برای پذیرایی از مهمان)، نشیمنگاه دائمی ساکنان خانه که اتاق کوچکتری نسبت به هال است، «سومه» (مقر زمستانی خانواده) و تالار که ایوان کوچکی را شامل میشود، از جمله بخشهای اصلی یک خانه در ماسوله هستند.
هر خانه در این شهر از دو قسمت تشکیل شده است ، قسمت زمستانی ، قسمت تابستانی. قسمت زمستانی که خود محلی ها به آن سومه میگویند اتاقکی کوچک در عقب خانه است که چندان نور گیر نیست ، در وسط قسمت های زمستانی یک کو ره برای آشپزی و گرما تعبیه شده است.قسمت تابستاننشین یا «اتاق پیشخوان»، دارای پنجرههای ارسی چوبی مزین به شیشههای زیبا و رنگارنگ و چند طاقچه جانبی برای ظروف و وسایل است. از این بخش خانه تنها در فصل تابستان استفاده میشود. در برخی از خانههای ماسوله، علاوه بر قسمت تابستاننشین، اتاقکی روی بام ساخته شده است که در زبان محلی به آن، «برج» میگویند. بام خانههای ماسوله متمایل به کوه ساخته میشوند.
بهترین زمان برای رفتن به ماسوله
دانستنی های ماسوله ، ماسوله شهری چهار فصل است و هر فصلی زیبایی خاص خودش را دارد اما بیشتر افراد بهار را برای سفر به ماسوله انتخاب میکنند ، ماسوله در بهار به تنهایی چهار فصل در آستین خود دارد ، ممکن است شما در یک روز شاهد هوای آفتابی ؛ باران و تگرگ باشید ، اردیبهشت ماسوله بدون شک، زیباترین ماه برای سفر به ماسوله است. گلهای سرخ و صورتی پیچیده به دیوار خانهها و تماشای گلهای وحشی خودرو بهقدری اعجابانگیز و خارقالعاده است که هوش را از سر بیننده خواهد برد. زمان در بهار ماسوله به سرعت سپری میشود و همه چیز آنقدر زیبا است که ترک کردن ماسوله را به امری مشکل تبدیل میکند.
ماسوله در تابستان قبای سبز به تن می کند و زیبایی خود را به رخ دیگران می کشد ، در روز های گرم سال ماسوله هوایی خنک دارد.
ماسوله در پاییز با درختان زیبا و رنگارنگش مانند یک بوم نقاشی به نظر می رسد ، سفر به ماسوله در فصل پاییز از هر نظر دلچسب است یکی از مهم ترین دلایل آن خلوت بودن آن است که می شود کامل از طبیعت لذت ببرید و در کوچه های خلوت و دنج قدم بزنید، اگر که از دوست داران باران هستید حتما در پاییز سری به ماسوله بزنید که اکثرا بارانی است.
ماسوله در زمستان ، خلوت ترین فصل گردشگری این شهر پلکانی است ، سقف های پوشیده شده از برف ، بخاری که از شدت سرما از دهان بیرون می آید ، لذت خوردن چایی و آش در آب و هوای بی مثالش ، همه از ویژگی های سفر در فصل زمستان به ماسوله است.
جاهای دیدنی ماسوله
دانستنی های ماسوله ، این شهر پلکانی با کوهستان های مرتفع ، ییلاقات سرسبز ، موزه ها و قله های متعدد یکی از پر طرفدارترین مقاصد گردشگری در استان گیلان به حساب می آید، هر ساله گردشگران داخلی و خارجی بسیاری برای دیدن زیبایی های آن رهسپار ماسوله می شوند، آبشار کوشم ، رودخانه و آبشار ماسوله رودخان ،آبشار خرم بو، آبشار توریشوم ، آبشار لار چشمه ،پارک جنگلی ماسوله ،ییلاق کوربار ماسوله و چندین جاذبه تاریخی و طبیعی دیگر همگی از جاذبه های ماسوله هستند. گیلار هر ساله تور ماسوله را اجر ا می کند ، شما می توانید همراه ما همه ی جاهای دیدنی ماسوله را بازدید کنید.
آبشار کوشم
آبشار کوشم با ۳۰ متر ارتفاع بلند ترین آبشار ماسوله در انتهای دره جنگلی ماسوله و در ارتفاعات این منطقه قرار دارد. مسیر دسترسی به آبشار کوشم ، شیبی ملایم در امتداد رودخانه و در جهت مخالف جریان آب، یکی از جاذبههای گردشگری شهر ماسوله است که افراد علاقهمند به کوهنوردی را بهسمت خود جلب میکند. پس از حدود یک ساعت کوهنوری و عبور از چند آبشار کوچک به انتهای تنگه و یک دیواره سنگی میرسید که آب از بالای آن به پایین میریزد و آبشار زیبای کوشم را به وجود میآورد.
آبشار خرم بو (خربو)
آبشار خرم بو یکی از زیباترین و بکر ترین آبشار های منطقه است ، نبود جاده باعث شده است طبیعت منطقه تا حد زیادی دست نخورده بماند ، ارتفاع این آبشار چیزی حدود ۲۰ متر است.برای رسیدن به آبشار خرم بو، باید پس از عبور از بازار ماسوله، حدود دو کیلومتر در کوههای ماسوله کوهپیمایی کنید و در ضمن، برای پیدا کردن آن به یک راهنمای محلی نیاز دارید.
رودخانه و آبشار ماسوله رودخان
رودخانه ماسوله رودخان ، به نسبت پر آب است و ازچشمههای بالا دستی و برفهای در حال آب شدن سرچشمه میگیرد. رودخانه ماسوله در منطقه سرایان به دو رود زیگل و لیکوند تغییر نام میدهد و در منطقه چومثقال وارد تالاب انزلی میشود. آب این رودخانه در انتها، شالیزارهای برنج را آبیاری میکند. در داخل ماسوله با دیواره بلندی در کنار رود مواجه میشوید که از ورود سیلابها به داخل شهر جلوگیری میکند. آبشار زیبایی به همین نام با ارتفاع ۲۰ متر روی رودخانه ماسوله رودخان و در غرب ماسوله و در ابتدای جاده ماجلان قرار دارد. با کمی پیادهروی در مسیر رودخانه و در جهت مخالف ریزش آب به آبشار میرسید. برای دیدن این رودخانه و آبشار زیبا تردید نکنید.
پارک جنگلی ماسوله
یک از جاذبه های بکر و دیدنی شهر ماسوله ، پارک جنگلی ماسوله است . طبیعت و پوشش گیاهی این منطقه چشم هر بیننده ایی را به خود مسحور می کند این پارک در ﻏﺮب ﻓﻮﻣﻦ و ۳۵ ﮐﯿﻠﻮﻣﺘﺮی آن واقع شده است و علاوه بر اینکه یک مکان تفریحی به شمار میآید، از محیط زیست، درختان و گونههای مختلف گیاهی محافظت میکند. انواع درختان فندق، راش، ممرز، توسکا، درخت آزاد، گیاهان دارویی و علفی در پارک جنگلی ماسوله دیده میشوند. از آب و هوای بی نظیر منطقه هم نباید غافل شد که فوق العاده است.
آبشار توریشوم
در ارتفاعات شهر ماسوله آبشاری زیبا و مبهوت کننده به نام آبشار توریشوم وجود دارد که از قله ی توریشوم سرچشمه می گیرد که در بیشتر مواقع سال آب سردی دارد . مسیر دستیابی به آبشار تریشوم از جاده فومن-ماسوله آغاز میشود و حدود یک تا ۱٫۵ ساعت با شهر ماسوله فاصله دارد. آبشار تریشوم در یک کیلومتری شهر تاریخی ماسوله در آخرین دوراهی مسیر به نام دوراهی «اشکلت» قرار دارد و برای دسترسی به بالای آبشار، به وسایل فنی نیاز خواهید داشت.
آبشار لارچشمه
درکنار جاده ی فومن ، درست پیش از روستای ماسوله ، آبشاری زیبا با ارتفاع حدود ۶ متر به نام لارچشمه وجود دارد . وجود حوضچههای کوچک آبی، زیبایی فوقالعادهای به آن اعطا کرده است که دیدن آن خالی از لطف نیست .
ییلاق کوربار ماسوله
یکی از بکرترین ییلاقات استان گیلان ، ییلاق کوربار ماسوله است ، ویژگی منحصر به فرد آن ، مسیر دسترسی به ییلاق است ، مسیری پر از دیدنی های جذاب ، مناسب برای عکاسی ، پیاده روی و کوهنوردی است ، این مسیر حدود چند ساعت طول می کشد بنابراین به آمادگی جسمانی بالایی نیاز دارید ، اگر به مسیر اشراف ندارید توصیه میکنم از یک راهنمای محلی کمک بگیرید.
اقامت
دانستنی های ماسوله ، شما اگر به کمپ زدن علاقه داشته باشید می توانید برای اقامت کمپ بزنید البته در ماسوله هتل و اقامتگاه های سنتی بسیاری وجود دارد که اقامت در این مکان ها تجربه دلچسب و دلنشینی است که تا سال ها در خاطرتان باقی می ماند.