دانستنی های دریاچه زریوار
دانستنی های دریاچه زریوار، دریاچه زریوار مریوان از جمله نقاط گردشگری استان کردستان است که چون الماسی بر مریوان حاکمیت دارد. مریوان با برخورداری از مناطق جنگلی، مرز رسمی باشماق، دریاچه زریوار، روحیه شاد و مهمانپذیر مردم و به علت همجواری با منطقه طبیعتگردی اورامان به یکی از نقاط مورد هدف گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شده است. در این مطلب گیلار قصد دارد شما را با دریاچه زریوار بیشتر آشنا کند.
دانستنی های دریاچه زریوار
اگر تا به حال دریاچه زریبار که خارج از استان کردستان با نام زریوار مشهور است را ندیدهاید، کافی است یکبار به مریوان و ساحل این دریاچه زیبا بروید تا عاشق آن شوید.فاصله دریاچه زریبار تا مرکز استان کردستان 135 کیلومتر و از شهر مریوان کمتر از 3 کیلومتر راه است، این دریاچه در ارتفاع یکهزار و 285 متری از سطح دریا قرار گرفته و طولش حداکثر 5 کیلومتر و عرض آن حداکثر 1.5 کیلومتر است.حجم آب زریوار 30 میلیون مترمکعب و عمق متوسط آن 3 متر است که در برخی نقاط تا هشت متر هم میرسد. آب دریاچه شیرین بوده و از جوشش چشمههایی تأمین میشود و هیچ رودخانهای به زریوار نمیریزد.اگر تا به حال دریاچه زریبار که خارج از استان کردستان با نام زریوار مشهور است را ندیدهاید، کافی است یکبار به مریوان و ساحل این دریاچه زیبا بروید تا عاشق آن شوید.فاصله دریاچه زریبار تا مرکز استان کردستان 135 کیلومتر و از شهر مریوان کمتر از 3 کیلومتر راه است، این دریاچه در ارتفاع یکهزار و 285 متری از سطح دریا قرار گرفته و طولش حداکثر 5 کیلومتر و عرض آن حداکثر 1.5 کیلومتر است حجم آب زریوار 30 میلیون مترمکعب و عمق متوسط آن 3 متر است که در برخی نقاط تا هشت متر هم میرسد. آب دریاچه شیرین بوده و از جوشش چشمههایی تأمین میشود و هیچ رودخانهای به زریوار نمیریزد، همین علت موجب شده است تا دریاچه زریوار در ماههای سرد سال نیز بازدیدکنندگان زیادی داشته باشد، اطراف دریاچه را نیزارهای بلند پوشانده که در برخی جاها صاف و در جاهایی نیز تپهای است.
قصههای زیادی در مورد پیدایش این دریاچه در بین مردم استان به ویژه حاشیهنشیان زریوار وجود دارد که معروفترین آنان دفنشدن شهری در زیر این دریاچه است.کاک حبیب از اهالی یکی از روستاهای اطراف زریوار اصل این قصه را اینگونه تعریف میکند که آنچه را میگویم حکایت نیست بلکه حقیقتی است که خداوند برای پاسخ به ندای مظلومی در این نقطه خاکی حکمی را جاری کرد تا برای انسانها عبرت شود. وی میگوید: روزی درویشی سوار بر الاغ به همراه همسرش از نزدیکی شهر عبور میکنند و توسط ماموران حاکم وقت دستگیر میشوند و آنها را به شهر میآورند. اهالی شهر و ماموران آنها را شکنجه و اذیت میکنند و زیر ضربات شلاق مجبور به انجام کارهای مشقتبار مینمایند تا جاییکه زن حاملهاش فرزندی را که در شکم دارد، سقط میکند. درویش که دیگر تاب تحمل این همه شکنجه را ندارد نزد "فیله قوس" حاکم شهر رفته و دادسخن میدهد؛ اما حاکم او را مورد استهزاء قرار میدهد و درویش آزردهخاطر میشود.
درویش دلشکسته بالای بلندای کوهی در ضلع شرقی شهر میرود و در آنجا با خدای خویش شروع به راز و نیاز میکند و از دست آن ستمگر به بارگاه خداوند پناه میبرد و آنان را نفرین میکند و میگوید: سرم را از سجده بر نمیدارم تا شهر را با آب یکسان نکنی و این قوم ظالم را نابود کنی و چنین میشود و اکنون قبر درویش هم در پای کوه نظارهگر دریاچه فعلی زریوار است.
دریاچه زریوار بیش از دو میلیون سال است که حیات و آبادانی را به مریوان بخشیده است و امروز برای ماندگاری و نفس کشیدنش نیاز به تخصیص اعتبار دارد تا چه باشد کرم مسئولان....
این اکوسیستم زیبا با مساحتی در حدود 3 هزار هکتار ترکیبی از آب، نیزار و حیات وحش در میان کوههای جنگلی و سر به فلککشیده محصور شده است به نوعی که چشمانداز آن را رویایی کرده و جاذب هر رهگذری است.
دریاچه زریوار به دلیل موقعیت جغرافیایی و ارزش آن و بر اساس مصوبه هیئت دولت، اکنون در مراحل قرار گرفتن در فهرست تالابهای بینالمللی (کنوانسیون رامسر) است. تالاب زریوار یکی از تالاب های با ارزش غرب ایران و از قطبهای گردشگری کشور محسوب میشود. همچنین تالاب به دلیل مهاجرت فصلی تعدادی از پرندگان به عنوان یک اکوسیستم آبی مهم در چرخه حیات منطقه اهمیت داشته و به مثابه یک نگین زیبا، دارای توان بالقوه ای از نظر اکوتوریسم محسوب میشود.در حقیقت افرادی که در سفر به کردستان و شهرستان مریوان از دریاچه زیبای زریوار دیدن کردهاند، هر ساله به بهانهای برای دیدن دوباره زریوار به مریوان سفر میکنند و از زیبایی دریاچه و طبیعت جنگلی آن لذت میبرند.
گونه جانوری دریاچه زریوار
دانستنی های دریاچه زریوار، نیزارهای دریاچه نیز محل امنی برای زیست گونههای جانوری شده است به طوری که در حال حاضر گونه ای متعددی از ماهیان بومی مانند سیاهماهی خالدار، سیاهماهی معمولی، عروس ماهی، سس ماهی، شاکولی و گامبوزیا در این دریاچه زیست میکنند. گونه ای مار ماهی و گونهای شنگ از جانوران شاخص تالاب محسوب میشوند.
دریاچه زریوار یکی از تالابهای مهم کشور و پنگاه حیات وحش نیز به شمار میرود که تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد. این دریاچه بهعنوان یک واحد اکولوژیکی و اکوسیستم آبی در کردستان پدیدهای بسیار نادر است که گونههای جانوری و گیاهی بینظیری را در خود جای داده است.
مسیر دسترسی به دریاچه
دانستنی های دریاچه زریوار، بهترین مسیر دسترسی به شهر مریوان از جاده سنندج - مریوان است؛ اما اگر ساکن استانهای شمال غربی کشور هستید و از شمال استان کردستان وارد این منطقه می شوید، میتوانید خود را مستقیم به شهر مریوان برسانید. با رسیدن به مقصد، تنها سه کیلومتر با دریاچه زریوار فاصله دارید و باید جادهای که از مریوان به بایوه در نزدیکی مرز عراق میرود را در پیش بگیرید.
بهترین زمان رفتن به دریاچه
به دلیل کوهستانی بودن منطقه بهترین زمان رفتن به آنجا بهار و تابستان است، البته که در فصل زمستان هم جلوه و زیبایی منحصر به فردی دارد و اگر خوش شانس باشید با سطح یخ زده دریاچه روبهرو خواهید شد و از قدم زدن روی آن لذت خواهید.
اقامت
اگر قصد دارید شب را در آنجا بمانید یک گزینه کم هزینه برپایی چادر است، و همانطور که می دانید تجربه دلچسب و شیرینی است اما اگر به کمپ زدن علاقه ایی ندارید می توانید ازهتل ها و اقامتگاه های بوم گردی اطراف دریاچه استفاده کنید.
گیلار مجری تخصصی تور دریاچه زریوار و تورهای چند روزه می باشد، برای اطلاعات بیشتر شما می توانید به وب سایت گیلار مراجعه کنید و یا با شماره موبایل 09107444403 (مدیر تور های طبیعت گردی) تماس بگیرید.
عاشق سفر ، تولید محتوا